Tisztelt Betegeink!

Az utóbbi időben jelentősen megnőtt azon esetek száma, amikor betegeink lemondás nélkül nem jelennek meg az előre egyeztetett időpontban a rendelésen. Ez nagymértékben megnöveli az amúgy is hosszú előjegyzési időt és elveszi a lehetőséget más, kezelésre szoruló betegektől.
​​​​​​Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy amennyiben a lefoglalt időpont 24 órával korábban nem kerül lemondásra és nem jelennek meg a rendelésen, a következő megjelenés alkalmával az előző vizitdíj 100%-a kerül kiszámlázásra az aktuális vizitdíjon felül.

 

Tájékoztatjuk betegeinket, hogy reumatológiai szakrendelésen lehetőség van német és angol nyelvű szakvizsgálatra is. Tekintettel arra, hogy ilyenkor a kikérdezés, megbeszélés és ezáltal a betegellátás több időt vesz el, idegen nyelvű szakvizsgálat esetén további 5 000 Ft díjat számítunk fel a térítési díjon felül. A vizsgálatról készült orvosi szakvélemény ebben az esetben is magyarul kerül kiállításra, az angol/német nyelvű lelet kiadása további 7 000 Ft költséggel jár.

Amennyiben idegen nyelvű betegünk minket választva tolmácsot hoz, különbözeti díj nincs.

At our rheumatology practice, it is possible for our patients to have specialist examinations in English or German. Due to the fact that it takes us more time to have such an examination, there is an additional charge of 5000 HUF per office visit. If a German or English patient chooses to bring a translator with them, then there is not additional cost for the visit. The medical report will be issued in Hungarian unless a report needs to be issued in English or German. In such cases when the medical documentation must be translated from Hungarian to German or English there is an additional fee of 7000 HUF per translated document.

Wir informieren unsere PatientInnen darüber, dass die rheumatologischen Fachuntersuchungen auch in deutscher Sprache möglich sind. Da in solchen Fällen die Befragung, das Gespräch und damit die Patientenbetreuung mehr Zeit in Anspruch nehmen, berechnen wir bei einer fremdsprachlichen Fachuntersuchung eine zusätzliche Gebühr von 5.000 HUF. In diesem Fall wird die ärztliche Dokumentation auch auf Ungarisch erstellt und die Ausstellung des Befundes auf Deutsch kostet zusätzlich 7.000 HUF. Wenn unser fremdsprachiger Patient/in dafür entscheidet, dass er/sie zu uns mit einem Dolmetscher kommt, fällt kein Differenzhonorar an.

 

Hogy lehet Önökhöz bejutni?

A rendelő Körmenden található, a kórház közelében.

A Németh Mária utca 4 előtt lehet az ingyenes parkolókban megállni. Autóval érkező mozgáskorlátozott betegeket előzetes megbeszélés után be tudjuk engedni a társasház parkolójába a vizsgálat idejére, de egyébként is akadálymentesen megközelíthető a rendelő. Ahogy a házzal szemben állunk, jobb kéz felől találunk egy kis kertkaput, a tájékozódást a ház falán kis tábla segíti.

A társasház első lépcsőházának ajtaján a falon van egy kapucsengő, itt kell az 1-es csengőt megnyomni, és megvárni, amíg az asszisztens kaputelefonnal kinyitja a kaput.

A földszinten balra fordulva a lift melletti sarokban van a rendelő ajtaja, nyugodtan be lehet jönni a kilinccsel működő bejárati ajtón.Előfordul, hogy az asszisztens a rendelőben segít, és a recepciós pult üres - ekkor foglaljon helyet a váróban.

Hogy készüljek egy orvosi vizsgálatra?

Javasoljuk, érkezzen a megadott időpont előtt 5 perccel hamarabb. A számítógépes rendszerbe rögzítéshez készítse el a TAJ kártyáját. Kérem hozza el a korábbi orvosi dokumentációját, valamint a rendszeresen szedett gyógyszerei listáját.

Bár az EESZT-ben elvileg az (2018 után keletkezett) egészségügyi dokumentáció nagy része  rögzítve van, az első találkozásnál még nem ismeri fel a rendszer a beteg TAJ számát és az orvosi rendelő információkérését „összetartozónak” és jogosnak, ezért ilyenkor az előzmények lekérése igen körülményes. Emiatt javasoljuk, hogy a fontosnak ítélt orvosi dokumentumait hozza magával.

Tájékoztatjuk, hogy amennyiben a felhő alapú szolgáltatás működik, a reumatológiai rendelésen keletkezett lelet az EESZT-be feltöltésre kerül.

Mivel rendeléseink magánrendelések, természetesen magyar egészségbiztosítással (érvényes TAJ számmal) nem rendelkező betegeket is ellátunk.

Mire számítsunk egy reumatológiai vizsgálatnál?

Amikor a beteg mozgásszervi rendelésre érkezik, a panasza általában valamilyen fájdalom, esetleg mozgáskorlátozottság. Készüljön fel, hogy az első percek kérdései ezzel kapcsolatosak lesznek. Célszerű előre megfogalmazni, mi is a panasz?

Fontos tudni, hogy mikor kezdődött, ebből tudjuk eldönteni, hogy heveny (akut) vagy már több mint 6 hetes, azaz krónikussá vált fájdalommal állunk szemben?

További, mindig feltett kérdések: állandó, vagy időszakos? Milyen erős egy 10-es skálán? Mi az ami rontja és mi az ami enyhíti? Talán furcsa, de sokszor a vizsgálat majdnem harmadát ez a „kíváncsiskodás” teszi ki.

Van jelentősége annak, ki milyen munkát végez a mindennapjaiban, sportol-e, volt a balesete, műtéte, mi befolyásolhatja jelen panaszát.

Ezt követi egy mozgásszervi vizsgálat, ami a felső végtagot érintő panaszoknál a nyak-háti gerinc vizsgálatára is kiterjed, alsó végtagi panaszoknál pedig az ágyéki gerincet is magában foglalja. Ilyenkor mindig muszáj fehérneműig levetkőzni. Több ízületet is magában foglaló panasz esetén a vizsgálat a teljes testet érinti, és az ízületek nyomásérzékenység vizsgálata is szükséges. 

Amikor ezzel végeztünk, összefoglalom, hogy mit találtam, mi okozhatja az ön panaszait – azaz mi a feltételezett diagnózis. Ha ennek alátámasztásához, vagy a lehetséges betegségek közüli döntéshez további vizsgálatokra van szükség, azt is megbeszéljük.

Mire jogosult egy magánrendelés, és mire nem?

Mivel ez egy magánrendelés, nem vagyok jogosult TB finanszírozott rendelésekre, laborvizsgálatra, képalkotó vizsgálatokra beutalót adni. Amit tudok: ajánlok bevált, megbízható magánszolgáltatót, vagy elmagyarázom, hogy lehetséges az ön panaszának végére járni az állami egészségügyben.

Amire van lehetőség: reumatológus szakorvosi javaslatra felírható gyógyszerek kiírása, szükség esetén ezekről szakorvosi javaslat kiállítása, valamint az engedélyezett segédeszközök vényre történő felírása. Fürdőkezelés, gyógytorna és fizioterápia magánorvos által TB finanszírozottan nem rendelhető.

Kontrollvizsgálat

Az esetek egy részében szükség van kontrollvizsgálatra. Célszerű erre is jó előre felkészülni. Ilyenkor mindig tudni szeretném, hogy a javasolt terápia bevált-e, sikerült azt betartani, és a panaszai mekkora része szűnt meg. Nem kell udvariasnak lenni, vagy elvárásoknak megfelelni, ha nem sikerült beszedni/kiváltani/megcsinálni – fontos azt is tudni.

Általában ekkorra már jó sok kérdés is felmerül, és van, hogy csak otthon jut ismét eszébe – ezt megelőzendő, mindig örülök, ha a beteg kérdésekkel készül. Ha van olyan, amire nem tudom azonnal a választ, általában utánanézve e-mailben tudunk a továbbiakban kommunikálni.

Kommunikáció:

Telefonos bejelentkezés Dr. Szilassy Tekla és Dr Csata László rendelésére, valamint információ kérés hétköznapokon 16-20 óra közt lehetséges: 70/213-55-63 számon.

Dr. Varga Zoltán több városban is rendel, ezért hozzá a bejelentkezés csak az Ő saját telefonszámán lehetséges, valamint az e-mail címén lehet felvenni vele a kapcsolatot.

Ha nem ebben az időben jutott eszébe minket keresni, írjon e-mailt: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A honlapon feltett kérdések is eljutnak hozzánk, azt meg is válaszoljuk, ám masszázsra, vérvételre nincs lehetőség ezen keresztül bejelentkezni, ilyenkor általában a célszemélyhez irányítjuk Önöket.

A Messengert, Tiktokot, Whatsup-ot hagyjuk meg a hanyatló nyugat ópiumának szórakozásra ;) ilyen utakon nem tudja felvenni velünk a kapcsolatot.

Nyitvatartás

A rendelőnek nincs fix nyitvatartása, az egyes terapeuták illetve rendelések munkaidejének függvényében van nyitva.

Reumatológiai rendelés általában hétfőn 17-19 közt, és csütörtökön 14-17 közt, plasztikai sebészeti rendelés általában szerdán 9-14 közt van, de ez változhat!